Pazartesi, Ekim 21

Uzman isimden kritik uyarı! Bu yiyecekler yeniden ısıtıldığında zehre dönüşüyor

İsrafı önlemek için pişmiş yemekleri yeniden ısıtıp yiyebiliriz. Geriye kalan yemeği farklı günlere bölüp tekrar ısıtmak son derece pratik olsa da bu da bazı sakıncaları beraberinde getiriyor.

BU HATAYI YAPMAYIN!

Avustralyalı diyetisyen Kim Lindsay konuyla ilgili şaşırtıcı bir uyarıda bulundu. Uzman, hangi yiyeceklerin pişirildikten sonra tekrar ısıtılmaması gerektiğini açıkladı.

“PİRİNÇ BÜYÜK BİR RİSKTİR”

Pirinç, sıklıkla tekrar ısıtmamamız söylenen bir besindir. Ancak neden buna karşı uyarıldığınızı bilmiyor olabilirsiniz. Kim, Daily Mail’e şunları söyledi: “Pirinç büyük bir risk oluşturuyor. Bu yiyecek ısıya dayanıklıdır, dolayısıyla ısıttığınızda bile zararlı patojenlere neden olabilir.” Çiğ tahıllar, Bacillus cereus adı verilen ve pişirme işlemi sırasında her zaman öldürülmeyen bir bakteri içerebilir. Bu gıda zehirlenmesine neden olabilir. NHS’ye göre Bacillus cereus sporları oda sıcaklığında bırakılan pirinçte büyüyebilir. Bunlar çoğalır ve kusmaya veya ishale neden olan toksinler üretebilir.

Ekran görüntüsü 2023-05-05 090515

NHS, pirinci oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bırakırsanız toksik maddelerin oluşma olasılığının o kadar yüksek olduğunu söylüyor. Hastalanmayı önlemek için pirinci mümkün olduğu kadar çabuk, tercihen piştikten sonraki bir saat içinde soğutmalı ve yemeden önce bir günden fazla buzdolabında bırakmamalısınız. Yeniden ısıtmayı seçerseniz tamamen sıcak olduğundan emin olun.

Ekran görüntüsü 2023-05-05 090611

HASTALANMA RİSKİNİ ARTIRIR!

Kim’e göre patatesleri yeniden ısıtmak hastalanma riskini artırabilir. Tıpkı pirinçte olduğu gibi, tehlike nişastalı lifin oda sıcaklığında saklanmasından kaynaklanmaktadır: iki saatten fazla saklanması Clostridium botulinum’un büyümesine yol açabilir.

Bu bakterinin ürettiği ölümcül toksinler, botulizm adı verilen, beyne, sinirlere ve omuriliğe saldırarak felce neden olabilen, nadir fakat yaşamı tehdit eden bir duruma neden olabilir. NHS, bakterilerin oksijenden yoksun bırakıldığında toksinlere neden olan botulizm ürettiğini, dolayısıyla gıda kaynaklı botulizme genellikle kapalı kutu veya şişelerdeki maddelerin neden olduğunu söyledi.

BABA

Kim, patateslere gelince, Clostridium botulinum’un patateslerin yetiştiği topraktan geleceğini açıkladı. Patatesleri folyoda pişirmek botulizm riskini artırabilir çünkü malzeme oksijeni keser ve patateste bakteri üremesini teşvik edebilir. Kim, patatesleri süt, tereyağı ve krema gibi çabuk bozulan malzemelerle ezmenin, onları yeniden ısıtmanız halinde hastalanma riskinizi artırabileceğini söyledi. Yine pürenin oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmemesini tavsiye ederek, buhar çıkana kadar ısıtmanız gerektiğini söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-05-05 090442

CİDDİ ENFEKSİYONLARA NEDEN OLUR!

Ispanak gibi sebzelerin uygun şekilde yeniden ısıtılmaması, ateşe, gribe benzer semptomlara, baş ağrılarına, boyun tutulmasına, kafa karışıklığına ve hatta nöbetlere neden olan ciddi bir enfeksiyon olan listeriyoza neden olabilir. Hastalığa yiyeceklerde varlığını sürdürebilen Listeria bakterisi neden olur.

KK

Kim’e göre hazır salatalar ve mağazadan satın alınan sebzeler Listeria taşıma eğiliminde. NHS, pastörize edilmemiş sütten yapılan süt ürünlerinin, Camembert ve Brie gibi peynirlerin ve dilimlenmiş etlerin sizi listeriyoz riskine sokabileceğini ekledi.

Ekran görüntüsü 2023-05-05 090804

UZMAN UYARIYOR: “GIDA GRİBİ RİSKİ ARTIYOR!”

Kim’in yeniden ısıtılması gereken riskli yiyecekler listesinde dördüncü sırada yumurta vardı. Kahvaltı yiyecekleri, ishal, karın ağrısı, ateş ve kusma gibi her türlü hoş olmayan semptomlara neden olabilen salmonella bakterilerini taşıyabilir. Kim, 40 ila 165 derece Fahrenheit (4°C ila 74°C) arasındaki sıcaklıklarda saklanan yumurtaların “tehlikeli bölge” olduğunu söylüyor.

11

Uzman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Patojenler bu sıcaklıkta daha hızlı çoğalabiliyor. Bir gıdada daha fazla patojen ve zararlı bakteri varsa, o gıdayı yediğimiz zaman gıda zehirlenmesi riski de artıyor.”

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
CHP'de 60 PM üyesi açıklandı! CHP’de 60 PM üyesi açıklandı!
Tadilat yaparken evinin altında buldu!  Tam 2 bin yaşındaTadilat yaparken evinin altında buldu! Tam 2 bin yaşında
Özgür Özel'in CHP'deki ilk sınavı!  Akşener kapıyı kapatmıştı, Fatih Portakal "kesinlikle" Şunu işaret etti: Özgür Özel’in CHP’deki ilk sınavı! Akşener’in kapıyı kapattığını söyleyen Fatih Portakal “kesinlikle” ve “ikinci kanalları” işaret etti: “Meral Hanım böyle bir savunma yapabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber