Pazartesi, Ekim 21

Afyonkarahisar’da hasat dönemi sona erdi: Sandıklı’da Agriya patatesi hasadı…

Afyonkarahisar’ın Sandıklı Mahallesi’nde İkinci dönemde ekilen patateslerde hasat dönemi sona yaklaşıyor. Bu yılki patates hasadı üreticileri sevindiriyor. Türkiye’nin en önemli patates üretim bölgelerinden biridir. Sandıklı İlçede temmuz ayında başlayan patates hasadının sona erdiğini de belirtelim. Bu yıl patates üretiminin üreticiler açısından hem verim hem de fiyat açısından olumlu bir sezon olduğu söyleniyor. İkinci ekim patates fiyatları düşmüş olsa da üretim maliyetlerinin ilk ekime göre daha düşük olması ve verimin daha yüksek olması çiftçiyi memnun ediyor.

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, ilk ekim patateslerinin mart ayında ekilip temmuz ayında hasat edildiğini, ikinci ekim patateslerinin ise temmuz ayında ekim yapıldığını ve kasım başında hasat yapıldığını söyledi. İkinci ekimdeki patateslerin üretim maliyetinin birinci ekime göre daha düşük olduğunu ve verimin daha yüksek olduğunu söyledi. Sandıklı patatesinin kalitesi İklim koşulları ve toprak verimliliği nedeniyle Bunun özel bir durum olduğunu kaydeden Toptaş, bu yıl ilk ekimlerde yağışların neden olduğu hastalıklar nedeniyle verim kaybı yaşandığını söyledi. Ancak ikinci ekimlerde böyle bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Patates üretim maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Toptaş, işçilik, gübre ve ilaç maliyetlerinin arttığını söyledi. Sandıklı patatesinin ülke genelinde tüketildiğini ve yurt dışına ihraç edildiğini söyledi. En kaliteli patates olarak kabul edilen Agriya çeşidinin kilogramının 8-9 TL’den satıldığını, diğer patates çeşitlerinin ise 6-7 TL’den satıldığını sözlerine ekledi. Bu gelişmeler Sandıklı İlçesi’ndeki patates üreticileri açısından önem taşımaktadır. olumlu bir hasat mevsimi olduğunu gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber