Cuma, Eylül 20

Gazze’de binaların enkazı altından 60 kişinin cesedi çıkarıldı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Gazze’de İsrail askerlerinin geri çekildiği bölgelere yapılan hava ve kara saldırıları sonrasında 60 kişinin cenazesi moloz haline gelmiş binaların altından çıkarıldı.

REKLAM

İsrail ordusunun son günlerde Hamas’a yönelik yoğunlaşan saldırılarının ardından geri çekilmesi üzerine Gazze Şeridi’nin iki bölgesindeki çöken binalardan yaklaşık 60 kişinin cesedinin çıkarıldığı bildirildi.

İsrail ordusu bu hafta başında Gazze’nin Tel el-Hawa ve Sinaah bölgelerinde Hamas militanlarının bu bölgelerde kümelendiğini iddia ederek yeni bir operasyon başlattı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda sivil koruma ekiplerinin aralarında kadınların da bulunduğu cesetleri Tel al-Hawa ve Sinaah’ın molozlarla kaplı sokaklarında buldukları battaniyelere sardıkları görüldü.

Gazze’deki sivil koruma şefi Mahmud Bassal, kaçmaya çalışırken kara ve hava saldırılarında öldürülen aileler de dahil olmak üzere şu ana kadar yaklaşık 60 kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi.

Bassal, bazı cesetlerin kısmen köpekler tarafından yenildiğini, bazılarının evlerin içinde yandığını, bazılarının ise hâlâ enkaz altında olduğunu söyledi.

Yakındaki El Ahli Hastanesi yetkilisi Fadel Naem, bölgelerde bulunan en az 40 cesedin tesise getirildiğini ancak kesin sayının bilinmediğini söyledi.

Ancak İsrail ordusundan konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Saldırılar, Pazartesi günü İsrail’in bölgedeki Filistinlilerin tahliyesi çağrısı yapmasının ardından yeniden başladı. Ordudan Cuma günü yapılan açıklamada, Hamas’ın, Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinli mültecilere yönelik yardım kuruluşu olan UNRWA’nın terk edilmiş merkezini yeniden organize ettiği ve hedef aldığı belirtildi.

UNRWA, savaşın başladığı Ekim ayında yerleşkeden ayrıldı.

İsrail ordusu, askerlerinin terk edilmiş merkezde Hamas ve diğer militan gruplarla çatıştığını ve Hamas’ın bu merkezde insansız hava araçları (İHA) yapımında kullanılan mühimmat ve malzemeleri depoladığını söyledi.

Bulunan bazı malzemelerin fotoğraflarını yayınladı ancak fotoğraflara rağmen iddialar bağımsız olarak doğrulanamadı.

İsrail ordusu Cuma günü askerlerine söz konusu bölgelerden çekilme emri vermişti.

Aylar önce güneye kaçan ancak daha sonra geri dönen mahalle sakini Salem Elrayyes, askerlerin Cuma gününe kadar bölgeden büyük oranda çekildiğini ancak keskin nişancılar ve insansız hava araçlarının ateş açmaya devam ettiğini söyledi.

Bir gün önce sivil savunma ekipleri, İsrail askerlerinin iki haftalık saldırının ardından yakın zamanda çekildiği Gazze’nin bir başka bölgesi olan Şicaiye’de düzinelerce ceset bulduğunu duyurmuştu.

Gazze Şehri ve kuzeydeki çevre bölgelerdeki nüfusun büyük bir kısmı savaşın başlangıcında bölgeyi terk etmiş olsa da BM, kuzeyde yaklaşık 300.000 kişinin kaldığını tahmin ediyor.

REKLAM

İsrail’in şu ana kadar güneyden kaçanların kuzeye dönmesine izin vermemesi nedeniyle her yeni saldırıda Filistinlilerin genellikle kuzeyin diğer bölgelerine kaçtığı iddia ediliyor.

Ateşkes anlaşması risk altında

Hamas, ateşkes ve rehine değişimi görüşmelerinin Gazze’deki son saldırılar nedeniyle kesintiye uğrayabileceği konusunda uyardı.

Son dönemde İsrail ile Hamas’ın ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğuyla ateşkes anlaşmasına yakın olduğu görülüyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns Salı günü Kahire’de el-Sissi ile bir araya gelerek müzakereleri ele aldı.

REKLAM

Görüşmeler Hamas’ın siyasi merkezinin bulunduğu Katar’da da yapılacak.

Ancak Hamas, İsrail’in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirme taahhüdünde bulunması şeklindeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul ettikten sonra bile sorunlar devam ediyor.

Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını sağlamasını istiyor.

İsrail ise Hamas’la savaşı bu haliyle sona erdirecek bir anlaşmayı reddediyor.

REKLAM

Hamas Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Gazze’deki operasyonlar da dahil olmak üzere “müzakereleri engellemek ve görüşmelere sürekli engel oluşturmakla” suçladı.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim’de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

REKLAM

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38 binden fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84 bin 700 kişi de yaralandı.

Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş