Salı, Aralık 10

Yargı krizinde Erdoğan’dan değişim sinyali: Anayasa Mahkemesi hazır hale gelmeli

Erdoğan, “Öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin buna hazır olması gerekiyor. Çünkü birçok hukuk normu Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor.”

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Can Atalay kararının ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasında başlayan krizde bireysel başvuruları düzenlemenin kolay olduğunu ancak “önce Anayasa Mahkemesinin hazır olması gerektiğini” söyledi.

Suudi Arabistan’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin ardından Türkiye’ye dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki krize değindi.

Anayasa Mahkemesi düzenlemesini başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Yani bireysel başvuruyla ilgili hukuki anlaşma yapmak zor değil. Bu tamamen Cumhur İttifakının alacağı karara, atacağı adıma bağlı. Ama bireysel başvuru çözümlendikten sonra iş bitmiyor. Bundan sonra bu bireysel itirazın dayanacağı kapı hangisi olacak, yine Anayasa Mahkemesi olacak, öncelikle Anayasa Mahkemesinin buna hazır olması gerekiyor, çünkü birçok hukuk normu Anayasa Mahkemesine gidiyor ve bozuluyor. Anayasa Mahkemesi’nde de bu durumda Meclis böyle bir karar alır ama karar Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilirse bu sadece zaman kaybı olmakla kalmayacak, hiçbir işe de yaramayacaktır. Şu anda bütçe planı konusunda çalışmalarını sürdürüyor, ama bireysel başvuru konusunda Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandıracağını söyleyerek zamanında onayladılar, şimdi bir şey öğrendim. Kaç tane bireysel soru var dedim. Cevap 130 bin. Dolayısıyla ne yazık ki Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandırma hedefine ulaşılamadı, bunlara yoğunlaşmamız, hayali hareket etmememiz gerekiyor ve elbette Yargıtay Başkanı’nın son açıklaması manidar. Bir önceki gezimizde bir ifade kullanmıştım. Yargıtay üyelerinin sadece avukatlardan oluştuğunu söyledim. Ama Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında nasıl hukukçular varsa, valiler, ekonomistler, sosyologlar vb. de var. Böyle olması gerekiyor. Peki misyon açısından vurgu nerede? Yargıtay’da. Anayasadan iş hukukuna, iş hukukuna kadar her şey Yargıtay’da. Burada kavgada taraf tutacak durumda değilim, bu farklı bir şey. Ancak meseleyi hakeme götürmek söz konusu olduğunda, bunu yapmak tabii ki bizim görevimiz olabilir. Bu aynı zamanda Anayasanın Cumhurbaşkanı olarak bize yüklediği bir görevdir. Temennimiz bu tür gerilimlerin olmamasıdır.

İki yargı kurumunun liderleriyle yapılan toplantıya gelince. Gerekirse ikisiyle de görüşeceğim. Yargıtay başkanıyla zaten görüştük. Gerekirse Anayasa Mahkemesi Başkanıyla da görüşeceğiz. “Görüşmemek diye bir şey yok.”

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında kriz

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi’nin milletvekili seçilen Can Atalay hakkında karar verdi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, kararı tanımadı ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İki yargı erki arasındaki bu gerilim siyasete de yansıdı ve Yargıtay’ın tutumu ağır bir şekilde eleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizin ardından yaptığı ilk açıklamada Yargıtay’ın tutumunu destekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
gaziantep escort