Çarşamba, Kasım 6

Son haberler… S&P Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Oluşturulma tarihi: 02 Kasım 2024 00:25

Son haberlere göre; Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, kredi notunun görünümünü de “durağan” olarak nitelendirdi.

S&P Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun “B+”dan “BB-“ye yükseltildiği, kredi notu görünümünün ise “durağan” olduğu belirtildi. Ayrıca ülkenin kısa vadeli kredi notunun da 'B' olarak teyit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kısıtlayıcı para politikasının Türk yetkililere lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yenilemesine ve finansal sistemi dolarsızlaştırmasına olanak tanıdığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin tasarruf açığının dünyanın geri kalanına göre daraldığı, bu durumun cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranının 2022'den itibaren yaklaşık 4 puan azalmasıyla kanıtlandığı belirtildi.

Notta, yetkililerin hâlâ yüksek olan enflasyonu düşürme, işçilerin ücret beklentilerini yönetme ve Türkiye ekonomisini yeniden dengeleme yönündeki iddialı planlarıyla karşılaştırıldığında önümüzdeki 12 ay için dengeli riskleri yansıtan görünümün istikrarlı olduğu belirtildi.

S&P açıklamasında, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına ve daha genel olarak yerel sermaye piyasalarına uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükseltilebileceği belirtildi.

Açıklamada, ücret belirleme artış oranının hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan %17 yerine %44 civarındaki 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin enflasyonla mücadele sistemi açısından risk oluşturduğu vurgulandı. planla.

Açıklamada, ücret anlaşmasının bu iki uç nokta arasında gerçekleşeceğinin varsayıldığı ancak yüzde 30'un üzerinde bir artış oranının enflasyonla mücadeleyi uzatacağı belirtiliyor.

Açıklamada, ülkede 2028 yılına kadar seçime gidilmeyeceğinden, vergi ve gelirler politikasının kademeli olarak sıkılaştırılması yoluyla talebi ve enflasyonu bastırmak için alan olabileceği belirtildi.

Açıklamada, özel tüketimdeki yavaşlamanın Türkiye ekonomisinin soğumasında merkezi rol oynayacağı ve 2025 yılında reel GSYH büyümesinin yüzde 2,3 olması beklendiği belirtildi.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu en son mayıs ayında “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber