Pazartesi, Temmuz 8

Polonya’nın Hukuk ve Adalet Partisi, Avrupa Parlamentosu’nda Orban yerine Meloni’nin grubunu seçti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Polonya Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın “Avrupa için Yurtseverler” ittifakına katılma teklifini reddetti. Parti bunun yerine İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ECR grubunun bir parçası olmaya devam edecek.

REKLAM

Polonya’nın Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) aşırı sağ Avrupalı ​​Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) grubunda kalmaya karar vererek, partinin siyasi geleceği hakkında günlerdir süren spekülasyonlara son verdi.

Haber, iç çatışmalar nedeniyle ertelenen ECR’nin çarşamba günü gerçekleştirilen kuruluş toplantısında resmiyet kazandı.

Bu nedenle PiS, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) en büyük aşırı sağ grubu oluşturmayı amaçlayan “Avrupa için Yurtseverler” ittifakına katılma teklifini reddetti.

Orban’ın girişimi şu ana kadar Çek Cumhuriyeti’ndeki ANO, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Portekiz’deki Chega’nın dikkatini çekti. Bütün bu partilerin Yeşil Anlaşma’ya, AB göç politikasındaki reforma ve Ukrayna’ya yapılan askeri yardıma karşı derin bir nefreti var.

Manifestoda şöyle deniyor: “Çocuklarımızın mirasını ancak kıtadaki yurtsever ve egemenlikçi partilerin zaferi ve işbirliği yoluyla güvence altına alabiliriz.”

Avrupa Parlamentosu’nda grup oluşturabilmek için en az yedi üye ülkeden en az 23 milletvekiline ihtiyaç var. Bu, bugün itibarıyla Patriots’un üç ulusal partisinin olmadığı anlamına geliyor.

İdeolojik benzerlikler nedeniyle PiS’in Patriots ittifakına katılma ihtimalinin daha yüksek olduğu düşünülüyordu. 20 PiS milletvekili, yeni oluşan ittifakın saflarını hızla genişletecek ve belki de ittifaka yeni üyeler kazandırmaya yardımcı olacak.

Geçen hafta ECR’nin kuruluş toplantısının iki ana grup (Polonya’daki PiS ve Meloni’nin Fratelli d’Italia (FdI) partisi) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle aniden iptal edilmesi, Polonya delegasyonunun yakında gruptan ayrılabileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Eski Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki bir röportajda PiS’in ayrılma olasılığının %50 olduğunu söyledi. Morawiecki, Politico Europe’a şunları söyledi: Orban’ın yeni girişimine atıfta bulunarak “Her iki yönde de hareket edebiliriz.”

Bir parlamento yetkilisi Euronews’e verdiği röportajda PiS’in diğer gruplarla müzakerelere başladığını söyledi.

Kavun mu, Orban mı?

PiS’in Orban yerine neden Meloni’yi seçtiği henüz netlik kazanmadı.

Macaristan başbakanının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri sürdürme arzusu, Rusya’ya karşı daha sert yaptırımları destekleyen Polonyalılar ile sürtüşmeye neden oldu.

Öte yandan Orban, Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkinliğini açıkça sorguluyor ve AB’nin Ukrayna’ya yapacağı 6,6 milyar euroluk askeri yardımı engelliyor.

Çarşamba günkü açıklamalar, ECR’nin Parlamento’daki nüfuzunu artırmayı ümit eden Giorgia Meloni’ye rahat bir nefes aldı. İtalya Başbakanı iktidara geldiğinden beri Avrupa sahnesinde daha pragmatik bir tutum benimseyerek AB’nin karar alma sürecinin bir parçası olmaya çalıştı.

Meloni’nin desteği, PiS müttefiklerinin karşı çıktığı iddialı bir reform olan Yeni Göç ve İltica Paktı’nın kilidinin açılmasında kilit rol oynadı. Ancak İtalya başbakanının etkisi hâlâ sınırlı. Geçtiğimiz hafta, AB’nin üst düzey görevleriyle ilgili müzakereler sırasında Meloni, merkezdeki ana partiler tarafından kenara çekildi.

Polonyalı müttefikleri Orban’ın ittifakını seçerse Meloni’nin hedeflerine ulaşması zor görünüyordu. ECR’nin milletvekili sayısı 84’ten 64’e düşecek ve Avrupa Parlamentosu’nda son zamanlarda kazandığı üçüncü güç konumunu kaybedecek.

PiS’in ECR’de kalma kararıyla Meloni ve meslektaşları, çevre mevzuatını durdurmak ve düzensiz göçü engellemek için merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) ile ittifaklar kurmak için nüfuzlarını kullanabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: bugün vefat edenler- günlük burç yorumları- Toros Edaş Elektrik Kesintisi - Son Dakika Bursa -
Antalya Haber Sunucu
marsbahis giriş