Üreticiler, 3-5 liradan satılan kabakları ihraç edilmediği için geri çektiklerini ve yem bedeli ödemeden hayvanlarını kabakla beslediklerini söylerken, ihracat için alternatif bir ülke bulunmasını istedi.
Kocaoluk ilçesinde üretilen kabak, fasulye, karnabahar, lahana, domates gibi ürünlerde hasat sezonu başladı. Sezona kabak hasadı ile ilk başlayan üreticiler, İsrail’in Filistin’deki katliamları nedeniyle ihracatın kapanmasıyla zor bir dönemden geçiyor. Sezona 3-5 liradan başlayan kabaklar mevcutken alıcı bulunamıyor.
Üreticiler ürünlerini satmak için alternatif yollar istiyor.
TARLADA BIRAKILAN KABAKLAR HAYVANLARIN YEMİSİDİR
Yapımcı Mehmet İmir şunları söyledi: “20 yapımcı arıyorum. Sezona kabakla başlayalım. Mersin’de şu anda kabak satışı yapılmıyor. Buradan yükleyip Mersin’deki veya buradaki hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye beş lira yazdık. Tüccar arkadaşlarımız zarar edince herkes çöküyor. Hayvanların üzerine döküyoruz. Tek sorunumuz ihracatımızın olmaması. Ürünlerimiz genel olarak İsrail’e ihraç ediliyor. İsrail savaşı nedeniyle zorluklar yaşıyoruz. İhracat açılmadığı takdirde bu mallar iç piyasaya ulaşamayacaktır. Yalnızca bu köyde üç bin dönüm sebze yetiştiriliyor. Bugün kabak böyleyse yarın karnabaharın, domatesin de aynısı olacak. 110 dönüm arazim var. Ortalama bin ton ürün bekliyorum” dedi.
“Kabaklarımızı hiçbir değeri olmadığı için hayvanlara atıyoruz” diyen Fethi Yüksel, şöyle devam etti: “En azından hayvanlarımızın yiyecek ihtiyaçları karşılansın diye veriyoruz.”
Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Şahin, şunları söyledi: “Kabaklarımız, mahsullerimiz satılamaz. Kesip tarlaya bırakıyoruz. Daha fazlasını hayvan yemi olarak veriyoruz. “İhracat olmadan bu ürünün kar getirmesi mümkün değil” dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer de ihracatın açılması halinde üreticinin rahat nefes alacağını söyledi.