Kanser tanı ve tedavisindeki ilerlemeler yaşam süresini uzatıyor. Bu gelişmelerin daha sağlıklı ve iyi hissetme ihtiyacını artırdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktik Uzmanı Prof. hastalar; “Manevi, sosyal ve bilişsel işlevlere olan katkısıyla da önem kazanıyor.” Kanser tedavisinde kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendilerini iyi hissetme ihtiyacı artar. Yeni tedavilerle ilaçların yan etkilerinin, ağrı, yorgunluk gibi şikayetlerin mümkün olduğunca azaltılmasının hastalıkla mücadelede önemli rol oynadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Kayropraktik Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, şunları söyledi: “Tüm bu hedeflere en verimli şekilde ulaşmak için hayata geçirilen kanser rehabilitasyonu, olumlu etkileriyle geniş spektrumlu bir tedavi yaklaşımı sunuyor.” Kanser rehabilitasyonu sadece kanser hastalarının fiziksel etkileriyle ilgili değildir; Ruhsal, sosyal ve bilişsel işlevlere sağladığı katkılarla aynı zamanda önemli bir tedavi yaklaşımı olduğunu vurgulayan Prof. kanser hastaları. “Düzenli egzersiz, kanser hastalarında fiziksel fonksiyonu, aerobik kapasiteyi, kuvveti ve esnekliği iyileştirir, vücut yapısının korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur, kişinin psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlar, kalp sağlığını destekler, stres, depresyon ve kaygıyı azaltır, kemik mineral yoğunluğunu artırır.” Kişiye özel rehabilitasyon programı uygulanmalıFarklı kanser türleri ve farklı evrelere yönelik bireysel ihtiyaçlara yanıt veren onkoloji rehabilitasyonunda kişiye özel ev programlarının yanı sıra birçok branşı kapsayan multidisipliner hastane programlarının da bulunduğunu hatırlatan Kayropraktik Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, şunları söyledi: “Ortaya çıkan komplikasyonlar Özellikle kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda fiziksel fonksiyonların önemli ölçüde etkilendiği, yetersiz aktivite ve hareket nedeniyle gelişen rehabilitasyon programının belirlenmesinde önemli bir faktördür.” prof. Dr. Semih Akı, kanser hastalarının kanserle daha güçlü mücadele edebilmeleri için doktorlarına danışarak uygulayabilecekleri bazı ipuçlarını şöyle sıraladı:
- Bir egzersiz programınız varsa düşük seviyelerde başladığınızdan emin olun. Günde birkaç dakika bile olsa bir aktivite yaparken kendinizi iyi hissedeceksiniz.
- Toplam egzersiz süresini böldüğünüzden ve aradaki dinlenme molalarını da dahil ettiğinizden emin olun. Örneğin planladığınız 30 dakikalık yürüyüşünüzü gün içine yayın ve farklı saat dilimlerinde 3 adet 10 dakikalık yürüyüş yapın.
- Vücut egzersizleri canınızı sıkıyorsa grup derslerine katılabilir veya en sevdiğiniz şarkılar eşliğinde egzersiz yapmayı deneyerek daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Aynı şekilde bisiklet sürmek hem eğlenceli hem de egzersiz seçeneği olabilir.
- Eğer bir ofis işiniz varsa, günlük iş molalarınızda dışarıda yemek yemeyi tercih etmeniz aktivite seviyenizin artmasına yardımcı olacaktır.
- Günlük rutininize fiziksel aktiviteleri eklemenin yollarını arayın. Örneğin arabanızı evinizden veya iş yerinizden en uzaktaki otoparka park edin ve o mesafeye kadar sürün.
- Adımları ölçen bir cihaz olan adımsayar veya akıllı telefonlardaki adımsayar uygulamalarını kullanarak günlük adım sayınızı takip edin ve ideal seviyelerde tutmaya dikkat edin.
- Egzersiz yaparken rahat kıyafetler giyin ve bol su için.
- Omuz silkme, kol kaldırma ve yürüme gibi kol ve bacak egzersizleriyle ısınabilir, esneme egzersizleriyle soğuyabilirsiniz.
- Çok fazla çaba gerektirmeyen küçük bahçe veya ev tadilatlarıyla uğraşmak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
- Yogayı deneyin. Aerobik olmasa da hareket ve meditasyonu bütünleştirerek fayda sağlar.
- Radyasyon tedavisi alıyorsanız yüzme havuzlarından kaçının. Halka açık alanlarda enfeksiyon riski yüksektir ve klor, maruz kalan cilt için aşırı derecede tahriş edici olabilir.
- Vücudunuzu göz ardı etmeden dinleyin, kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya ateşiniz varsa vücudunuzu egzersiz yapmaya zorlamayın.
- Kansere bağlı kansızlık varsa doktorunuza danışmadan egzersiz yapmayın.
- Yürümede zorluk, dengeyi sağlamada zorluk gibi ciddi sorunlarınız varsa egzersiz programınızın bu durumlara özel bir uzman eşliğinde tasarlanması gerektiğini unutmayın.
- Kanser hastalarına özel tasarlanmış araştırma programları, derneklere üye olmak ve diğer hastalarla bu konuda ilişkiler geliştirmek.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–