Pazartesi, Ekim 21

İsrailli kabine üyesi: İsrail’in Hizbullah’a yönelik önleyici saldırısı son anda iptal edildi

Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail ve Hizbullah sınır ötesinde düşük yoğunlukta birbirlerine saldırıyor olsa da tarafların her iki ülkeyi de yok edecek geniş çaplı bir savaşa sürüklenmek istemediği biliniyor.

REKLAM

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gadi Eisenkot, ülkesinin Gazze’de Hamas’a karşı savaşın ilk günlerinde Lübnan merkezli Hizbullah milislerine yönelik önleyici saldırısının son dakikada iptal edildiğini söyledi.

Eski İsrail genelkurmay başkanı ve şu anda Savaş Konseyi bakanı olan Eisenkot, 11 Ekim’de “fırtınalı” olarak nitelendirdiği Bakanlar Kurulu toplantısında söz konusu saldırıya karşı çıkanlardan birinin de kendisi olduğunu söyledi. Ekim”.

Eisenkot’un sesi 11 Ekim kabine toplantısında yüksek sesle konuştuğu için kısıktı.

İsrail’in Channel 12 kanalına konuşan Eisenkot, bir röportajda böyle bir önleyici saldırının “stratejik bir hata” olacağını ve muhtemelen bölgesel bir savaşa yol açacağını söyledi.

Röportaj, Eisenkot’un İsrail liderleri arasında savaşın gidişatına ilişkin anlaşmazlıklar hakkında ilk kez açıkça konuştuğunu gösteriyor.

“Uçaklar havada saldırı emrini beklerken Biden, Netanyahu’yu aradı”

Yaklaşık bir ay önce 11 Ekim gelişmelerini aktaran WSJ, ABD Başkanı Joe Biden’ın müdahalesinin İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırısının önlenmesinde kilit rol oynadığını belirtmişti.

Raporda, Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayıp geri çekilmesini söylediği sırada İsrail savaş uçaklarının havada emir beklediği belirtildi.

Ancak Eisenkot, kendisinin ve diğer arkadaşlarının Bakanlar Kurulu toplantısında yüksek sesle dile getirdiği itirazların saldırının iptal edilmesinde kilit rol oynadığını söyledi.

Bu arada hem kendisi hem de eski Savunma Bakanı Benny Gantz, Netanyahu’nun Savaş Konseyi’nde savaşı yönetmek üzere Kabine bakanları olarak atandı.

Eski general, kabinedeki varlıklarının “kötü” bir kararı engelleyip engellemediği yönündeki soruya ise “Kesinlikle” yanıtını verdi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant Hizbullah’a saldırı çağrısında bulundu

Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer üst düzey askeri yetkililer, 11 Ekim’deki kabine toplantısında Hizbullah’a karşı bir saldırı yapılması için baskı yapmıştı.

İran destekli Hizbullah’ın İsrail’deki her hedefi vurabilecek onbinlerce füzeye sahip olduğu biliniyor.

Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail ve Hizbullah sınır ötesinde düşük yoğunlukta birbirlerine saldırıyor olsa da tarafların her iki ülkeyi de yok edecek topyekün bir savaşa sürüklenmek istemedikleri biliniyor.

“Amansız düşmanlar” olarak tanımlanan İsrail ve İran destekli Hizbullah, 2006’da 34 gün süren bir savaş yürüttü ve her iki taraf da üstünlük sağlamayı başaramadı.

Bu arada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah yakın zamanda yaptığı bir konuşmada, İsrail’in Lübnan’la savaş başlatması halinde grubun “sınırsız” savaşacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber