Pazartesi, Ekim 21

Hamas, İsrail’in tamamen çekilmesi karşılığında 135 günlük ateşkes önerdi

Hamas, İsrail’in tamamen çekilmesi karşılığında 135 günlük ateşkes teklif etti

REKLAM

Hamas, Gazze’de silahların dört buçuk ay süreyle susturulmasını, bu süre zarfında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, askerlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesini ve savaşın sona erdirilmesine yönelik bir anlaşma yapılmasını öngören bir ateşkes planı önerdi.

Hamas, Katar, Mısır, İsrail ve ABD’nin daha önce hazırladığı ateşkes anlaşmasına karşı teklifini sundu.

Gazze’yi kontrol eden Hamas da teklifinde, İsrail ile olası bir ateşkes durumunda Türkiye, Rusya, Birleşmiş Milletler, Mısır ve Katar’ın “garantör” taraf olmaları çağrısında bulunuyor.

İsrail’den ateşkes önerisine ilişkin henüz resmi bir yanıt gelmedi. Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu daha önce “Hamas yok edilene kadar askerlerini Gazze’den çekmeyeceklerini” belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, uzun vadeli bir ateşkes sağlanması amacıyla Katar ve Mısır’dan arabulucu liderlerle yaptığı toplantının ardından bu gece İsrail’e geldi. Blinken gün boyunca İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ve diğer yetkililerle görüşecek.

Reuters ajansına göre Hamas’ın karşı önerisi, her biri 45 gün sürecek üç aşamada ateşkes öngörüyor. Ayrıca Hamas’ın önerisine göre, 7 Ekim’de yakalanan İsrailli rehineler Filistinli tutuklularla değiştirilecek, Gazze Şeridi’nin yeniden inşasına başlanacak, İsrail güçleri tamamen geri çekilecek ve ölüler takas edilecek.

İşte Hamas’ın basına sızdırılan karşı teklifinin detayları:

  • Hamas, ilk aşamada aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların da bulunduğu İsrailli rehineleri 1.500 Filistinli tutuklu karşılığında serbest bırakacak. Bunlar arasında ömür boyu hapis ve uzun süreli hapis cezasına çarptırılan 500 Filistinlinin yanı sıra İsrail hapishanelerinde tutulan tüm kadın, çocuk ve yaşlılar da yer alacak.
  • Gazze Şeridi’nin her bölgesine günde en az 500 tır yardım ve akaryakıt kabul edilecek
  • Yerinden edilen Filistinliler evlerine dönecek
  • Hareket özgürlüğü garanti altına alınacak ve Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyi arasında geçişler açılacak
  • İlk aşamada en az 60 bin geçici konut ve 200 bin barınma çadırının Gazze’ye girişine izin verilecek.
  • Yıkılan evlerin, ekonomik yapıların ve kamu tesislerinin üç yıl içinde yeniden inşasına yönelik bir plan için daha fazla onay verilecek
  • Mescid-i Aksa’ya Yahudi yerleşimcilerin baskınları durdurulacak
  • Mescid-i Aksa’da durum 2002 öncesine dönecek
  • Ateşkes sağlanırsa Türkiye, Rusya, Birleşmiş Milletler, Mısır ve Katar “garanti” tarafları olacak.

Hamas’ın teklifinin ikinci aşaması

Hamas’ın ilk aşamada Gazze hastanelerinin hizmete açılmasını, saldırılarda hasar gören hastanelerin onarılmasını istediğini belirten kaynaklar, şu bilgileri verdi:

Planın ikinci aşamasında, Gazze’de Hamas tarafından tutulan İsrailli askeri tutukluların 45 gün içinde serbest bırakılması karşılığında İsrail’den bazı Filistinli tutukluları serbest bırakması isteniyor.

İkinci aşamada Hamas, İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi çağrısında bulunuyor.

üçüncü aşama

Planın üçüncü aşaması olan 45 gün içinde taraflar arasında cenaze değişiminin beklendiğini belirten kaynaklar, bu sürecin “savaşın kesin olarak sona ermesi” yönündeki müzakereleri de içerdiğini kaydetti.

Söz konusu planda Hamas’ın, ilk aşamada başlatılan müzakerelerin ikinci aşamada tamamlanarak savaşın tamamen bitirilmesini öngördüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber