Cuma, Eylül 20

Gelir kaybı, daha az turist ve kötü hava koşulları: Isınma sadece deniz yaşamını etkilemiyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Bilim insanları, deniz yüzeyi sıcaklıklarının uzun süre yüksek kalmasının büyük sorunlara yol açtığını söylüyor.

REKLAM

İspanyol araştırmacılara göre geçen hafta Akdeniz şimdiye kadar kaydedilen en yüksek yüzey sıcaklığına ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) İklim Değişikliği İzleme Ajansı’ndan (Copernicus) elde edilen verilerle hesaplanan 15 Ağustos’ta ortalama 28,9 santigrat derece olan sıcaklık, geçen yılın temmuz ayında kırılan bir önceki rekoru geride bıraktı. Günün en yüksek sıcaklığı 31,96 derece ile Mısır kıyısındaki El-Ariş’te kaydedildi.

Havzanın neredeyse tamamı deniz sıcak dalgasının etkisi altında. Deniz sıcaklıkları özellikle kıyı bölgelerde arttı. Ancak bu sıcak sular sadece bu yaz olmuyor ve bölge iklim değişikliğinin en sıcak noktalarından biri.

Deniz yüzeyi sıcaklıkları 2022’den bu yana alışılmadık derecede yüksek ve küresel ısınma bağlamında bile anormal. Akdeniz dünya ortalamasından çok daha hızlı ısınıyor.

Son iki yaz boyunca Akdeniz suları, sıcaklıkların yirmi yıldır kırılmadan rekor seviyelere ulaştığı 2003 sıcak hava dalgasından daha sıcaktı. Bu uzun süreli yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları, havza genelinde önemli sonuçlara yol açabilir.

Deniz ısınması neden bir sorundur?

Dünyanın okyanusları ve denizleri hayati iklim düzenleyicileri olarak hizmet veren karmaşık ekosistemlerdir.

Sanayi devriminin başlangıcından bu yana insan faaliyetlerinin ürettiği aşırı ısının yaklaşık %90’ını emerek, insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini azaltmada hayati bir rol oynuyorlar.

Bu ısı okyanus akıntıları yoluyla dünyaya dağılır. Bazıları atmosfere salınırken, bazıları da okyanusun daha derin katmanlarına nüfuz ediyor. Bu, gezegenimizin iklim sistemlerini korumak için çok önemli bir süreçtir.

Uzun süreli olağanüstü yüksek okyanus sıcaklıklarıyla karakterize edilen deniz ısı dalgaları, bize bu sistemde bir şeylerin dengesiz olduğunu söylüyor. Mercator Ocean International’ın CEO’su Pierre Bahurel, bunları “deniz altı yangınları” olarak düşünmemiz gerektiğini söylüyor.

Bahurel, “Okyanustaki bu sıcak hava dalgaları için de aynı şey geçerli ve bunun uzak olduğunu, başka bir hikaye olduğunu düşünme eğilimindeyiz” dedi. “Ama bu aynı hikaye ve hangi biyolojik çeşitlilik kesinlikle yok edilecek, bunun üzerinde ne gibi bir etkisi olacak?” Bizden: “Daha geniş bütçeler açısından gelecekte nelerin değişeceğini ve her şeyden önce okyanuslarda yarattığımız bu felaketin devamını nasıl önleyebileceğimizi anlamamız gerekiyor.”

Geçen yıl yayınlanan bir araştırma, 2015’ten bu yana kaydedilen en kötü deniz sıcak hava dalgalarının neredeyse yarısının Akdeniz’i vurduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanları sorunlara neden olanın bu tekrarlar (yeni normal) olduğunu öne sürüyor.

Deniz sıcaklığının flora ve fauna üzerinde ne gibi etkileri vardır?

Küresel deniz ısı dalgalarının, mercanların ağarmasından deniz çayırlarının yok olmasına, omurgasız hastalıklarına ve yerli balık türlerinin yer değiştirmesine kadar dünya çapında büyük etkileri oldu. Deniz canlılarının toplu ölümleri en dramatik etkilerden biridir.

Ancak Mercator Ocean International’dan okyanus bilimci Marie Drevillon’a göre bazı yerler “diğerlerine göre daha kırılgan”. Neredeyse tamamı karalarla çevrili olan Akdeniz de bunlardan biridir.

Burada yaşayan koruma altındaki türlerin çoğu yere kök salmış durumda, aşırı sıcaktan kaçamıyor ya da kaçmaya ya da uyum sağlamaya zamanları yok. Mercanlar, algler ve süngerler gibi hareketsiz organizmalar aşırı çevre koşullarından kaçamazlar ve özellikle aşırı termal strese maruz kalırlar.

Bilim insanları bu sıcak hava dalgalarının Akdeniz’i nasıl değiştirdiğini henüz tam olarak belgeleyemedi.

REKLAM

Drevillon, “Fauna ve flora üzerindeki gerçek etkileri anlamaya başladığımızdan bu yana 10 yıl geçti” diye ekledi.

“Örneğin, özellikle 2022’deki sıcak hava dalgalarının bir sonucu olarak ölmekte olan büyük bir gorgon hayran kitlesi (mercan) popülasyonunun olduğunu biliyoruz.”

Bazı türler sıcaktan kaçmayı başarırken, daha derin ve daha soğuk sulara gitmeyi seçtiklerinde besin kaynakları konusunda zorluk yaşıyorlar.

Süveyş Kanalı aynı zamanda Kızıldeniz veya Hint Okyanusu’nu istila eden ısıya uyum sağlayan deniz hayvanları için bir “otoyol” görevi görüyor.

REKLAM

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) 2021 tarihli raporuna göre şu ana kadar 1.000’den fazla istilacı tür, çoğunlukla gemiler aracılığıyla Akdeniz’e girdi. Bu türler her yıl kuzeye ve batıya yayılıyor ve bazıları yerel popülasyonları aşıyor.

Gelir kaybı ve daha az turist

Deniz canlılarının kitlesel ölümü en dramatik sonuç olsa da, anormal derecede yüksek deniz sıcaklıklarının neden olduğu tek sonuç bu değil.

Su ürünleri yetiştiricileri hayvanlarını yüksek sıcaklıklarda hayatta tutmak için çabaladıkça ekonomik etkiler de artıyor. Midye veya istiridye gibi su ürünleri stoklarının taşınması çok karmaşık bir iştir ve uzun vadeli tahminler olmadan kolay değildir.

Balık stokları azaldıkça gıda ihtiyacını denizden karşılayan toplumlar zor durumda kalıyor. Denizanası patlamaları hem turistleri hem de balıkçıları rahatsız ediyor.

REKLAM

Akdeniz’in doğal sermayesinden her yıl yaklaşık 400 milyar Euro’luk okyanus bağlantılı değer üretiliyor ve iklim değişikliği bölgenin sosyoekonomik geleceğini belirsiz hale getiriyor. Akdeniz sıcağının, Güney Avrupa’nın son yazlarda yaşadığı aşırı hava koşullarıyla, özellikle de bunaltıcı sıcaklarla da ilgisi olabilir.

Uzun süreli okyanus sıcaklıkları şiddetli yağışlara yol açan fırtınaları körükleyebilir. Süper lüks bir yat Pazartesi günü İtalya kıyılarında battı. Bu aynı zamanda hava koşullarında da rol oynayabilir. Ayrıca toprak sıcaklıklarını normalde olması gerekenin üzerine çıkarabilirler.

Kıyı bölgelerinde ılık sular rüzgar hızlarını azaltabilir ve karadaki nemi artırabilir, bu da sıcak hava dalgasını daha rahatsız edici ve daha tehlikeli hale getirebilir.

Mercator Ocean International’ın bir diğer oşinografı Karina von Schuckmann, okyanusların aşırı ısıyı tuttuğunu ve bu etkilerin uzun süre devam edeceğini söylüyor.

REKLAM

Oşinograf, “Uyum sağlamayı gerçekten düşünmeliyiz” dedi. “Yaptığımız seçimlerle birlikte ısınmadaki bu artışı hafifletmek ve yavaşlatmak için ne kadar çok adım atarsak, sistemi adapte etmek ve anlamak için o kadar çok zamanımız olacak. “

“Yeteneklerimizi geliştirmek, daha az belirsizlikle daha iyi tahminler yapmak için bugün anlamadığımız pek çok bileşen var. Böylece, her azaltım adımında daha fazla zamanımız olacak ve sonrasında uyum sağlayabilecek ve iklime dirençli bir geleceğe doğru ilerleyebileceğiz” diye ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş