Cuma, Eylül 20

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Sırbistan ziyareti neden önemli ve gündemde hangi konular var?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Macron’un Belgrad ziyareti, Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic’i Paris’te ağırlamasının üzerinden beş aydan kısa bir süre geçtikten sonra gerçekleşti.

REKLAM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nisan ayında Sırbistan’ın geleceğinin “Avrupa Birliği’nde… başka hiçbir yerde olmadığını” açıklamasının ardından Batı Balkanlar’daki saldırısına devam ediyor.

Elysée’nin aktardığına göre Macron, 29 ve 30 Ağustos’ta Belgrad’a resmi bir ziyarette bulunacak.

Ziyaretin en önemli konularından biri de 3 milyar avro değerindeki 12 adet Fransız yapımı Rafale savaş uçağının satışı olacak.

İtalya’daki Horizon RE-ENGAGE projesi kapsamında Scuola Superiore Sant’Anna’da Batı Balkanlar konusunda uzman doktor ve araştırmacı. Sophie Gueudet, Belgrad’ın bu yıl silahlanma harcamalarını artırdığını ve “Fransa’nın, Sırbistan’ın yeniden silahlanma çabaları için tercih edilen yer haline geldiğini” söyledi.

Bu durum, Macron’un Sırbistan’ı savunma ve güvenlik sistemlerinde Rusya’ya olan bağımlılığından uzaklaştırmaya çalışarak ikili ilişkileri güçlendirme girişimi olarak nitelendiriliyor.

Euronews’e konuşan Dr. Gueudet, “Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vuicic’i AB alanına geri getirmek, Macron tarafından akıllıca bir diplomatik hamle olarak görülebilir” dedi.

Çoğu uzmana göre bu yanlış bir yanlış anlamadır. Graz Üniversitesi’nde Güneydoğu Avrupa tarihi ve siyaseti profesörü Florian Bieber, “Sırbistan, son yıllarda Rusya ve Çin ile de iyi ilişkiler geliştirdi” dedi.

Çin lideri Xi Jinping, 2020’deki Kovid-19 salgınından bu yana Avrupa’ya yaptığı ilk ziyaret kapsamında Mayıs ayında Belgrad’ı ziyaret etti. Pekin, Sırbistan’a özellikle madencilik ve imalat sektörlerine milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Rusya’ya gelince, Sırbistan güçlü enerji işbirliği, Kosova’nın bağımsızlığına karşı muhalefet ve dini ortaklık sayesinde Batı Balkanlar’daki en yakın müttefiki olmaya devam ediyor.

Belgrad’daki Avrupa Politikası Merkezi’nin kıdemli araştırmacısı Strahinja Subotic, “AB ile bu tür ortaklıklar kurulduğunda, Belgrad aynı zamanda Çin ve Rusya ile ilişkilerini de dengelemeyi başarıyor” dedi ve Sırbistan’ın “hiçbir zaman yumurtalarınızı bırakmayacağını” ekledi. tek bir şeyde.” çöp” dedi.

Subotic euronews’e şunları söyledi: “Sırbistan enerji konusunda Rusya’ya ve Kosova’ya bağımlı olmaya devam ettiği sürece Kremlin’in etkisi her zaman olacaktır.”

Sırbistan’ın AB’ye katılımı

Sırbistan’ın AB’ye katılımı da büyük ölçüde Kosova ile ilişkilerin normalleşmesine bağlı.

Belgrad, 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Priştine’nin egemenliğini tanımıyor. Son yıllarda Brüksel’in öncülük ettiği çok sayıda barış ve diyalog girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Gueudet, “Gergin jeopolitik bağlam ve Sırbistan’ın artan savunma yetenekleriyle ne yapacağına ilişkin bir kontrol ve denge sisteminin yokluğu göz önüne alındığında, Fransa’nın Sırbistan’a silah satmasının akıllıca bir karar olup olmadığından şüpheliyim” dedi. .

Macron çatışmada Sırbistan’ın yanında yer almış gibi görünüyor. Ağustos ayı başlarında Fransa, “normalleşme çabalarını tehlikeye atan” “Kosova makamlarının artan tek taraflı eylemlerini” kınadı.

REKLAM

Ancak analistler Vucic’in Avrupa entegrasyonunu teşvik etme yönündeki siyasi iradesine şüpheyle yaklaşıyor.

Florian Bieber, “Bu girişimler, Sırbistan’ı Avrupa entegrasyonunun değerlerinden ziyade ekonomik faktörler aracılığıyla Avrupa Birliği’ne yakınlaştırmaya çalışıyor” dedi.

Bieber, “Sırbistan resmi olarak AB’ye katılmaya kararlı, ancak son yıllarda önemli bir ilerleme kaydedilmedi” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun 2023 yılında yayınladığı Sırbistan yıllık ilerleme raporuna göre, ülke yargı alanında bir miktar ilerleme kaydederken, hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele, organize suç ve ifade özgürlüğü alanlarında ilerleme sınırlı kaldı. .

REKLAM

Subotic, “Vucic AB’nin bir parçası olmak istiyor ancak Macar Viktor Orban gibi davranabilirse” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP), AB üyesi Macaristan’ı son yıllarda hukukun üstünlüğü, yolsuzluk ve LGBTQ+ hakları konusunda geri adım atmakla suçluyor.

Uzmanlar, sıklıkla siyasi muhalifleri baskı altına almak ve bağımsız medyayı susturmakla suçlanan Vucic hükümetinin, AB’ye katılmak için gerekli olan bu demokratik ilkelere bağlı kalarak kaybedeceği çok şey olabileceğine inanıyor.

Euronews yorum almak için Sırp hükümetiyle temasa geçti.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş