Gazze’de ateşkes müzakerelerinin yeniden başlaması beklenmeden önce İran veya müttefiklerinin olası bir misilleme saldırısının gerçekleşmesi bekleniyor.
Fransa, Almanya ve İngiltere Pazartesi günü Orta Doğu’daki durumu görüşecek ortak açıklama İran ve müttefiklerine yönelik bir “ılımlılık” çağrısı yayınladı.
Açıklamada, “Bölgedeki gerilimi daha da tırmandırabilecek, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması ihtimalini tehlikeye atabilecek saldırılardan kaçınmak gerektiğinin” altı çiziliyor.
Açıklamada, İsrail, İran ve İran destekli Lübnan’daki Hizbullah arasındaki gerginlikler artmaya devam ederken, İran ve müttefiklerinin “barış ve istikrar için bu fırsatı tehlikeye atan eylemlerden sorumlu tutulacağı” belirtildi.
Ortak açıklamada üç ülke, “Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) ortaklarımızın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varmak için yorulmadan çalışmasından” duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Müzakerelerin derhal devam etmesi çağrısında bulunan Katar Şeyhi Tamim bin Hamad el Sani, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden ortak açıklamayı onayladı.
Ateşkes müzakereleri risk altında
İsrail istihbaratı, İran’ın birkaç gün içinde İsrail’e saldırabileceğini açıklamıştı.
Yerel kaynaklara göre Gazze’de perşembe günü yeniden başlaması planlanan ateşkes müzakereleri öncesinde olası bir misilleme saldırısı yaşanabilir ve bu durum İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmayı tehlikeye atabilir.
İsrail istihbaratı, ilk saldırının Lübnan’da Hizbullah tarafından gerçekleştirileceğini, ardından da İran’ın doğrudan saldırı gerçekleştireceğini söyledi.
Kaynaklar, saldırıların sivil nüfus merkezlerinin ve askeri hedeflerin yakınına füze ve insansız hava aracı fırlatılmasını içerebileceğini söyledi.
ABD ayrıca bölgeye güdümlü füze denizaltısı göndererek, olası bir saldırı durumunda İsrail’i İran ve müttefiklerinden koruyacağının sinyalini verdi.
Ancak İsrail istihbarat raporunda durumun “hala değişken” olduğu ve İran’ın misilleme saldırısının zamanlaması veya kapsamı konusunda henüz karar vermediği belirtiliyor.
Rapor aynı zamanda İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun şunları söylemesinin ardından geldi: “Tepkimizin zamanında olacağını ve potansiyel ateşkese zarar vermeyecek şekilde yürütüleceğini umuyoruz.”
Hamas’ın üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesi ve üst düzey bir Hizbullah komutanının Beyrut’ta İsrail saldırısında ölmesinin ardından Orta Doğu’da gerilim artmaya devam ediyor.
İran, Hamas ve Hizbullah bu ölümlerden İsrail’i sorumlu tuttu ve misilleme sözü verdi.
Bu durum ABD’li, Mısırlı ve Katarlı arabulucuların ateşkes anlaşması ve Gazze Şeridi’ndeki rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakereleri kurtarma çabalarını karmaşık hale getirdi.
ABD, Mısır ve Katar liderleri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, İsrail ve Hamas’ın önümüzdeki hafta ateşkes görüşmeleri yapacağını söyledi. yeniden başlamalarını istedi.
Ortak açıklamada, toplantının 15 Ağustos’ta Katar’ın başkenti Doha’da veya Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılacağı belirtiliyor.
Açıklamada, “Her iki tarafın da daha fazla zaman kaybetmesi veya daha fazla gecikmesi için mazeret yok” denildi.
Ne oldu?
İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın üst düzey liderlerinden İsmail Haniye’nin, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın göreve başlama törenine katılmak üzere olduğu başkent Tahran’da öldürüldüğünü söyledi.
Olayın ardından Hamas tarafından yapılan açıklamada Haniye’nin İsrail’in Tahran’a düzenlediği “saldırıda” öldürüldüğü doğrulandı.
Saldırıda Haniye’nin korumalarından birinin de öldürüldüğü bildirildi.
İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki Dürzi kasabası Mecdel Şems’e cumartesi akşamı düzenlenen roket saldırısında 12 kişi hayatını kaybetmişti.
Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail sınırını geçip baskın düzenleyerek çoğunluğu sivil yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla bölgedeki çatışmalar yeniden alevlendi. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.