Cumartesi, Kasım 30

“Çiftçinin arazi ihtiyacından çok girdi maliyetlerini düşürmesi gerekiyor” – Son Dakika Türkiye Haberleri

Türkiye’de hem tarlada hem de serada tarımsal üretimin önemli bir kısmı gerçekleştirilmektedir. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif AlpYeni yasaya göre çiftçilerin ekilecek araziyi değil, araziyi işleyebilmek için girdi maliyetlerini düşürmesi gerektiğini söyledi.

“DESTEK OLUN, ALINMAYAN TOPRAK KALMAZ”

Alpler, “Bu yasanın işe yarayacağını düşünmüyorum. Bunu bir çiftçi olarak ve bir ziraat odası başkanı olarak söylüyorum. İki yıldır işlenmeyen araziyi devlet satın alacak, ben de onu işleyene komisyonla kiralayacağım. Mülkü kiraladıktan sonra aldığınız parayı mülk sahibine ödeyeceksiniz. Ama soruyorum, bu araziyi ekim için kiralayan kişi onu nasıl işleyecek? Çiftçi ekmeyeceğim, ekeceğim demiyor ama girdi fiyatları yüksek olacak. Mazot 46 lira, mazotu bana ÖTV’siz 20 lira ver, gübrede süspansiyon yap, fidan alımında bana destek ol, bakalım işlenmemiş arazi kalacak mı. “Toprağımız var, onu işleyemiyoruz.” dedi.

ÇİFTÇİNİN İpotekli ARSALARI BORÇLANACAK

Antalya başta olmak üzere küçük çiftçilerin çoğunun yeni sezona borçla başladığını savunan Alp, Ziraat Bankası’nın değişken faiz oranlarının yüzde 30’lara kadar çıktığını, çiftçinin bu borcu ödememesi halinde bankanın işlediği araziye el koyacağını söyledi. kredi karşılığında ipotek ettirmiş ve çiftçi topraksız kalacak.

ALP, faiz oranlarının minimumda tutulması ve vadelerin uzatılması çağrısında bulundu.

ÇİFTÇİ, BROKERİN KONTROLÜ OLMADAN DEVAM EDEMEZ

Alp, çiftçilerin tarlalarını ekip biçmelerinde Ziraat Bankası kredilerinin yanı sıra aracıların da önemli rol oynadığını söyledi. “Bizim bir devlet babamız, bir de aracı babamız var. Çiftçi seramızı plastikle kaplamadan önce komisyoncudan borç almaya başlıyor ve komisyon çeki ile fidelerini satın alıyor. “Bu yıl komisyoncuya olan borcunu ödeyemeyen çiftçi, yeni sezona tekrar komisyoncuya borçlanarak başladı.” dedi

ÇİFTÇİ MİNİMUM MALİYETİ OLAN ÇİM PLANLAMASINA YÖNLENDİ

Antalya’da 350-400 dekar çitle çevrili arazide çift ekim yapılırken, aşılı domates fidesinin tanesi 35 lira, aşısız domates fidesinin fiyatı ise 13-15 lira. Alp, sezonun “geleceği karanlık” olduğunu ifade etti. yeni başladım.

Alpler, “Çiftçim yine kahramanca davranıyor, yeniden ekim yapıyor, ancak daha az maliyetli sebzelere yöneliyor ve çok fazla gübre, böcek ilacı veya iş gücü gerektirmeyen çim ve üzüm ekimine geri dönüyor. Bu çiftçi yarın destek vermezse marul, maydanoz dediğimiz bağı ekemeyecek. 4 milyon çiftçiye 85 milyon insan bakmak zorunda. “Bu insanlar pes ederse geri gelmeyecekler.” dedi.

ÇİFTÇİLER ANAYASAL HAKLARI OLAN %1 DESTEĞİNİ ALMALIDIR

Alp, şöyle konuştu: “Anayasaya göre bütçenin yüzde 1’i çiftçiye verilmeli. Verilirse çöp kalmaz, bu yüzde 1’in bile az olduğunu düşünüyorum. Ne kadar stratejik bir gıda olduğunu öğrenmiş olmalıyız. Sektör bir salgının ortasında.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
gaziantep escort