TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Koray Çetin Onalan, 1999 Körfez depreminin yer bilimleri ve faylar üzerinde aktif araştırmalar açısından önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin deprem açısından dünyanın en önemli yerlerinden biri olduğunu söyledi. kıta içi depremler. aktif faylar.
JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI: 2 BİN YILDIR DEPREM ÜRETMEYEN YANLIŞ DEPREMLERİN SÜRÜ BİTMİŞTİ
Aktif suçluluğun Türkiye için çok ciddi bir yük teşkil ettiğini belirten Onalan, 6 Şubat’ta binlerce kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Onalan, şöyle konuştu: “Türkiye’de kamu kurumları ve üniversite bilim adamlarının yaptığı çalışmalara göre ülkemizde şu anda deprem üretme potansiyeli taşıyan 500’e yakın fay bulunuyor. Bu faylar üzerinde 24 il ve yüzlerce ilçe bulunuyor. Ülkemiz” bulunduğu taşkın yataklarına bırakılmıştır. Sonuç olarak bir asırda 200 bine yakın insanı kaybettik. Bu kader değil” dedi.
Yerleşim alanları planlanırken jeolojik koşulların dikkate alınması gerektiğini hatırlatan Onalan, İstanbul’dan İzmir, Çanakkale, Muğla, Aydın ve Antalya’ya yay çizildiğinde metropolde 30 milyon vatandaşın yaşadığını kaydetti.
“30 EKİM UYARIDIR, İZMİR’DE HENÜZ DEPREM YAŞANMADI”
Bir sonraki yerel seçimler öncesinde yerel yöneticilerin depreme dayanıklı şehirler yaratması ve bu konuda ciddi irade ortaya koyması gerektiğini söyleyen Onalan, şöyle konuştu: “30 Ekim 2020’de bir akıl tutulması yaşadık. 70 kilometre ötede bir fay oluştu ve buna sebep oldu. Bayraklı’da 117 vatandaşımızın ölümü. Bu bizim için bir uyarıydı, İzmir’de deprem olmadı. İzmir’de deprem üretecek faylar henüz giderilmedi ama çözümlenmeyi bekliyor. Ne olacak” Bu faylar koptuğunda İzmir’in durumu ne olacak, bunun tartışılması lazım. Meclis olarak fay hatları yasasını Meclis’e sunduk. Altyapının oluşmasını ve canlı kalmasını sağlamamız gerekiyor. Arızaların tespit edildiği şehirler üzerinde çalışmamız gerekiyor” dedi.
Anadolu coğrafyasının çok genç olduğunu ve henüz oluşumunu tamamlamadığını belirten Onalan, kusurların uzun süredir mevcut olduğunu söyledi.
‘AKTİF HATA SAYISI 200’DEN 500’E ÇIKTI’
Onalan, şöyle konuştu: “Depremler geçmişte de vardı, bugün de var ve yarın da olacaktır. Ancak fayların tespiti ciddi çalışmalar ve özel yetenek gerektiren bir konudur. 1999’dan sonra bu konuda bilim insanları yetiştirdik. Yeni yeni almaya başladık. Türkiye’de 2 yıl öncesine kadar belki 200-250 aktif faydan bahsederken şu anda aktif fay sayısı 500’e çıktı.” dedi.