Sydney Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, aralarında Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı’nın da bulunduğu çok sayıda enstitüden araştırmacılar, yapay zeka teknolojisini kullanarak genetik materyali RNA (ribonükleik asit) olan 161.979 yeni virüs türü keşfettiler. yöntemler.
Yapay zeka ile derin öğrenme algoritmasının oluşturulduğu araştırmada bilim insanları, virüsleri keşfetmek için 47 bin 250 nükleotite kadar uzanan virüs genomları gibi genetik dizi verilerini hesaplamak için LucaProt adı verilen bir derin öğrenme algoritması oluşturdu.
TEK BİR ÇALIŞMADA ÇOK SAYIDA YENİ VİRÜS TÜRÜ KEŞFEDİLDİ
Araştırmacılar, keşfedilen virüslerin çoğuna ilişkin bilgilerin mevcut veritabanlarında yer aldığını söylese de bu verilerin yapay zeka teknolojisi kullanılarak düzenlendiği ve sınıflandırıldığı kaydedildi.
Araştırmanın yazarlarından Edwards Holmes, çalışmayı “Dünyadaki yaşamın gizli bir kısmına açılan bir pencere” olarak tanımladı ve bu çalışmanın, tek bir çalışmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türünü temsil ettiğine dikkat çekti.
Keşfedilecek milyonlarca başka virüs türü olduğunu belirten Holmes, aynı uygulamanın bakteri ve parazitleri keşfetmek için de kullanılabileceğini kaydetti.
Başka bir çalışma yazarı Mang Shi, yapay zeka teknolojisi kullanılmadan önce biyoenformatik hatların kullanıldığını ancak bunun keşfedilebilecek çeşitliliği sınırladığını söyledi.
Oluşturulan yapay zeka modelinin viral çeşitliliğin çok daha derinlemesine incelenmesine olanak sağladığını kaydeden Mang, bu modeli çeşitli uygulamalarda kullanmayı planladığını söyledi. Araştırma “Cell” dergisinde yayımlandı.
Kaynak: AA