Perşembe, Aralık 5

Avrupa bankacılık sisteminin krizle mücadele reçetesi

Çoğumuz banka, bankacılık birliği gibi kelimeleri duyduğumuzda dikkat etmiyoruz çünkü bunların hayatımıza hiçbir etkisi olmadığını düşünüyoruz.

Çoğumuz banka, bankacılık birliği gibi kelimeleri duyduğumuzda dikkat etmiyoruz çünkü bunların hayatımıza hiçbir etkisi olmadığını düşünüyoruz.

Ben Maithreyi Seetharaman’ım. Bu hafta Reel Ekonomi’de Avrupa bankacılık sistemindeki değişikliklere bakacağız. Yeni düzenlemeler bankaları daha güvenli hale getiriyor mu? Sana ve bana daha fazla borç verebilir mi? Vergi mükelleflerinin yükünü hafifletiyor mu?

Hepimizin bildiği gibi zor günler geçiren sorunlu bankalar, işletmelere ve size kredi vermekte zorlanıyor. Bankaların reel ekonomiye kredi vermesini teşvik eden yeni düzenleme hakkında bilgi almak üzere Brüksel’deyiz. Konuğumuz Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis. O, Euro politikası ve finansal istikrardan sorumlu

“Nedir bu yeni kurallar? “Açıklayabilir misin?”

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis
“İşler iyi gitmezse bankacılık sistemindeki hataların faturasını ilk ödeyenler vergi mükellefleri olmayacak. İkincisi, Avrupa bankacılık sektöründeki çeşitliliği korumak ve daha geniş kredilendirmeyi mümkün kılmak. Sistemik öneme sahip küresel bankalar, işler ters gittiğinde sorunu çözebilecek yeterli kaynaklara sahiptir. Aynı zamanda başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere ekonomiye kredi vermenin nasıl kolaylaştırılabileceği konusunda da çözüm bulunması yönünde düzenlemeler yaptık.

euronews:
“Vatandaşlara bankalarımızın daha fazla kredi verdiğine dair güvence veren özel bir şey var mı?”

Valdis Dombrovskis:
“İstikrarlı bir net fonlama oranı, alım satım defterinin temelden gözden geçirilmesi gibi öneriler var. Bu önlemler bankacılık sektöründeki riskleri azaltmak için mevcuttur. Riskleri azaltırken kredi vermeyi nasıl kolaylaştıracağımızı görmemiz gerekiyor. Kanun değişikliğiyle hedeflediğimiz alanlardan biri de örneğin küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi veren bankaların sermaye gereksinimlerinin ve diğer yükümlülüklerinin azaltılmasıdır. Aynı durum, farklı finansal piyasa oyuncularının altyapı projelerine veya altyapı şirketlerine finansal destek sağlaması durumunda da geçerlidir.”

euronews:
“Bu teklifler Avrupa bankalarıyla yapılan derinlemesine görüşmelerin sonucudur. Son yıllarda stres testleri yoluyla düzenleme yapılıyor. Ancak küçük ve orta ölçekli işletmeler hala borç almakta zorlanıyor. Yatırımcılar bankaların sağlığı konusunda endişeli görünüyor.

Guillaume Desjardins, euronews:
“Temmuzdaki stres testinin ardından bankaların iyi durumda olduğunu düşündüm. Avrupa bankacılık sistemine göre takip edilmektedir. Bankamda işlerin hâlâ iyi olup olmadığını merak ediyorum. Burada herkes sakin görünüyor. Peki yatırımcılar neden endişeli? Bankacılık hisseleri yılbaşından bu yana yükselişte.

Kötü performans gösteren İtalyan bankalarının ve Avrupa’nın en büyük bankalarının cezalandırılması, Pascal Bernachon gibi yatırımcıları da belirsizlik içinde bırakıyor.

“Bankaların içlerine baktığımızda sonuçları yeşil aralıkta mı?”

Pascal Bernachon, yönetmen KBL Richelieu:
“Bankaların karlılığı önceki dönemlere göre eski oranların altında. O zaman neden? Mevzuat açısından baktığımızda bunun olumsuz bir faktör olduğunu görüyoruz. İkincisi, şirketler sadece bankacılık sisteminden değil, doğrudan piyasadan da fon toplamaya başladı. Geçmişten gelen şeyleri de görüyoruz. Deutsche Bank’ı işaret ediyordun. “Unutmayalım ki bu bankaya 15 milyar dolar ceza kesilecekti.”

euronews:
“Avrupa’daki bu bankalardan 13’ü çok büyük ve çok önemli. Bu yüzden onların bu şekilde batmasına izin veremeyiz. Bunlara “sistematik bankalar” denir. “Bu, bir sorun olduğunda ödemesi gerekenin vergi mükellefleri olduğu anlamına geliyor.”

Ekonomik büyüme bağlamında vergi mükelleflerinin borcunu borçla nasıl dengelersiniz? Bu sorunun cevabını almak için Avrupa Bankacılık Otoritesi’nden Piers Haben ile konuştuk:
“Bankalar hakkındaki bilgiler, aynı bankaların eski sorunlarını çözüp sürdürülebilir bir geleceğe yönelik adımlar atması açısından kritik önem taşıyor. Tüm çalışmalar bize, sermayesi iyi olan bankaların hem iyi hem de kötü zamanlarda kredi verebildiğini gösteriyor. Sermayesi zayıf olan bir bankanın reel ekonomide kredi sağlama kapasitesi yoktur.

Maithreyi: Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis hâlâ bizimle.

euronews:
“Bu yeni tekliflerin bankacılık sistemindeki kredi sistemine ne gibi etkileri olacak? Ulusal hükümetler tüm bunlara nasıl tepki veriyor?

– Dombrowski:
“Öncelikle bankaların reel ekonomiye kredi verdiği ortada. Ayrıca bu finansmanı bir an önce çekmeleri gerekiyor. Önerilerimizden biri bankaların kaynaklarını artırmaları gerektiğini ortaya koyuyor. Bankaların yeterli sayıda alacaklısının olması gerektiğini söylüyoruz. Gerektiğinde bankaların zararlarını absorbe edecek bir sistem bu. Bu yüzden bu sisteme “kefalet” adını veriyoruz. “Bu, vergi mükellefleri tarafından sağlanan kamu finansmanının tam tersidir.”

euronews:
“Bu düzenlemelerin Avrupa bankalarını güçlendireceğini düşünüyor musunuz?”

– Dombrowski:
“Basel III düzenlemesinin tamamlanmasının çekirdek sermaye gereksinimlerinde tam bir artışa yol açması beklenmiyor. Öncelikle güçlü ve istikrarlı bir bankacılık sistemine ihtiyacımız var. Kriz öncesi modele dönmemeliyiz. Bankaların liberalleşmesinden ve aşırı risk almasından bahsediyorum. Pek çok ülkede bankacılık sektöründe halen yüksek takipteki kredi oranlarına tanık oluyoruz. Bu sorunu çözmek için bankaların yeni kredi vermesini önlemek amacıyla bu ülkelerle yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.

euronews:
“Bunun sonunda herkesi Avrupa Mevduat Sigorta Programı’nın (EDIS) varlığına ikna edeceğini düşünüyor musunuz?”

– Dombrowski:
“Şu anda tek bir kontrol sistemimiz var. Tek karar alma mekanizması ve Avrupa Mevduat Sigorta Programı, bankacılık birliğinin üçüncü ayağını oluşturuyor. Umarım risk azaltıcı önlemlerimiz ve Avrupa Mevduat Sigorta Programına ilişkin bir sonuca ulaşabiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
gaziantep escort