Chicago gibi şehirlerdeki belgesiz göçmenler, Donald Trump’ın yeni yönetimi altında olası toplu sınır dışı edilmelere hazırlanıyor.
Donald Trump’ın Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini kazanmasından bu yana ülkedeki belgesiz göçmenler kitlesel sınır dışı edilmeye hazırlanıyor, ancak Trump’ın Chicago bölgesine odaklanacağı haberi ilk olarak şehre ve çevresindeki bölgelere yeni bir aciliyet ve korku getirdi.
Ülkede yasal statüye sahip olmayan bazı göçmenler, güvendikleri arkadaşlarına vekaletname veriyor, ayrılmaları durumunda çocukların velayetini planlıyor ve göçmenlik görevlilerinin gelmesi durumunda kapılarına güvenlik kameraları yerleştiriyor.
Diğerleri, Trump’ın ekibinin teşvik ettiği şekilde ülkeyi gönüllü olarak terk etmeyi seçti.
Sınır dışı etme planları henüz resmiyet kazanmadı ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Trump’ın Pazartesi günü göreve başlamasının ardından ajanların ciddi ve şiddet içeren suç geçmişi olan 300’den fazla kişiyi hedef almaya başlayacağını söyledi.
Yetkili, operasyonun Chicago bölgesinde yoğunlaşacağını ve olası hava koşullarındaki gecikmelere bağlı olarak hafta boyunca devam edeceğini açıkladı.
Chicago’da sıcaklıklar neredeyse -15 dereceye kadar düştü ve tüm hafta boyunca havanın çok soğuk geçmesi bekleniyor.
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza bu tür operasyonlarda hedeflerinin küçük bir kısmını elinde tutarken Trump’ın, insanları sınırdan uzaklaştırmaya odaklanan ve büyük ölçüde ciddi suçlu olanlarla sınırlı olan Başkan Joe Biden’dan daha geniş bir ağ oluşturması bekleniyor. kayıtları. ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturanlar.
Biden yönetimi, Trump döneminde yaygın olan ve 2019’da Mississippi tavuk çiftliklerine yönelik bir operasyonu da içeren toplu işyeri tutuklamaları uygulamasına da son verdi.
Trump’ın ekibi, eş veya oda arkadaşları gibi hedef olmayan ancak ülkede yasadışı olarak bulunan diğer kişilerin de gözaltına alınacağını söyledi.
Yeni cumhurbaşkanı Cumartesi günü NBC News’e verdiği demeçte, kitlesel sınır dışı etmelerin en önemli öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. Kesin bir tarih veya hangi şehirden başlayacağına dair ayrıntı vermezken, “çok yakında başlayacaklarını” söyledi.
Yerel polisin federal göçmenlik görevlileriyle işbirliği yapma yeteneğini sınırlayan sığınak şehirler, özellikle Chicago’nun Trump’ın favori hedefi oldu. Chicago, 1980’lerde sözde sığınak şehir haline geldi ve o zamandan bu yana, Trump’ın 2017’de ilk kez göreve gelmesinden sonra da dahil olmak üzere politikalarını birçok kez sıkılaştırdı.
Geçtiğimiz hafta Şehir Meclisi, yerel polisin suçla suçlanan veya hüküm giymiş kişilerin sınır dışı edilmesi davalarında ICE ajanlarıyla birlikte çalışmasına izin verecek istisnalar yaratacak uzun süredir devam eden bir planı şiddetle reddetti.
Göçmenlere haklarını kullanmaları söylendi
Aralarında Demokrat ABD Temsilcileri Jesus Garcia ve Delia Ramirez’in de bulunduğu göçmen hakları savunucuları, Chicago’daki göçmenleri sakin olmaya ve haklarını kullanmaya, özellikle de sessiz kalmaya ve polis memurlarının izin olmadan evlerine girmelerine izin vermemeye çağırdı.
Bazı insan hakları grupları gelecek hafta kitlesel tutuklamalar beklentisiyle hukuk seminerleri planladı.
Meksikalı bir göçmen olan Carlos, onlarca yıldır Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor. 56 yaşındaki Carlos’un ülkede kalma yasal statüsü yok ancak inşaat ve kaynak işlerinde çalışma izni var.
Sınır dışı edilme korkusuyla soyadını vermekten veya göçmenlik durumuyla ilgili ayrıntıları açıklamaktan kaçındı.
Obama dönemi Çocukluk Çağına Gelişler için Ertelenmiş Eylem (DACA) aracılığıyla ülkede kalacak yasal statüye sahip üç çocuğu var, ancak bu da Trump’ın gündeminden çıkarılabilir.
Carlos, ailenin sınır dışı edilmesi durumunda planlarının banka hesaplarını, evlerini ve arabalarını yönetecek birini bulmak olduğunu söyledi. Ayrıca Chicago’nun eteklerindeki evlerine bir kamera yerleştirdiler ve başta ICE ajanları olmak üzere tüm ziyaretçileri izleyecekler.
Yazın gıda kamyonunda satıcı, kışın ise temizlikçi olarak çalışan Elena Barrera, 1990’ların sonunda Meksika sınırından göç etti. 48 yaşındaki bekar annenin ülkede kalma yasal statüsü yok ancak üç ABD vatandaşı çocuğu var. En büyük korkusu çocuklarından ayrılmaktır.
Ailenin, sınır dışı edilmeleri durumunda, büyük çocukların küçüklere yeniden bir araya gelinceye kadar bakması da dahil olmak üzere acil durum planları yaptığını söyledi.
Çocuklarından birinin Chicago bölgesindeki prestijli bir üniversiteden ayrılmasını gerektirecek Meksika’da yaşama olasılığını tartıştılar.
Konu gündeme geldiğinde 9 yaşındaki en küçük çocuğunun ağladığını belirten Barrera, şunları söyledi: “Annesinin bir gün eve gelmeyeceğinden korktuğunu söylüyor. Ağlıyor. Henüz bir şey olmadı ama şimdiden endişeleniyor. “