Çarşamba, Kasım 27

Uranüs'ü yanlış anladık: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyen koşullar olabilir – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Güneş'e en yakın yedinci gezegen olan ve 5'i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs'ün, bilim adamlarının düşündüğü gibi “ölü gezegen” olmayabileceği tespit edildi.

Bilim insanları, Uranüs ve onun beş büyük uydusunun okyanuslara ve yaşamı destekleyen koşullara sahip olabileceğini öne süren yeni bulgular ortaya koyuyor.

Gezegen hakkında bildiklerimiz, yaklaşık 40 yıl önce NASA'nın Voyager 2 uzay sondası tarafından toplanan verilere dayanıyor.

Ancak yeni analiz, Voyager'ın veri topladığı sırada Uranüs'te güçlü bir güneş fırtınasının meydana geldiğini ve bu fırtınanın sistemin gerçekte nasıl çalıştığını görmemizi engellediğini ortaya çıkardı.

Uranüs en soğuk gezegenler arasındadır.

NASA
Miranda, Uranüs'ün uydularından biridir. Yeni araştırmalar Miranda'nın bir yeraltı okyanusuna bile sahip olabileceğini öne sürüyor.

Voyager 2'nin Uranüs'ten paylaştığı fotoğraflar 1986 yılına dayanıyor. O dönemde alınan görüntüler Uranüs ve onun beş büyük uydusuna dair ufkumuzu genişletti.

Ancak bilim adamlarını daha da şaşırtan şey Voyager 2'nin bu gezegene gönderdiği veriler oldu.

Uzay sondasının yaptığı ölçümler ve toplanan veriler, gezegenin ve uydularının hareketsiz olduğunu ve yaşama uygun olmadığını gösterdi. Uranüs'ü çevreleyen manyetik alan da tuhaf bir şekilde çarpık ve düzleşmişti.

Gezegenin manyetik alanı, gezegenden ve uydularından ayrılırken gaz ve diğer maddeleri hapsediyordu. Buna okyanuslar veya diğer jeolojik faaliyetler neden olmuş olabilir, ancak Voyager 2 hiçbir şey bulamadı ve gezegenin “ölü” olduğu sonucuna vardı.

Uranüs bu özelliğiyle güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerden farklı bir niteliğe sahipti.

NASA
Voyager 2, 1977'de uzaya gönderildi ve Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ü keşfetti.

Yeni analizler onlarca yıllık bu gizemi çözmüş gibi görünüyor. Sonuç olarak Voyager 2, Uranüs'ü “kötü bir günde” ziyaret etti.

Araştırmaya göre Voyager 2, Uranüs'ü incelerken gezegenin bir güneş fırtınasının etkisi altında olduğu ve bu nedenle manyetik alanın çarpık olarak algılandığı ortaya çıktı.

University College London'dan. William Dunn, 40 yıldır Uranüs hakkında yanılgılara sahip olduğumuzu belirtiyor:

“Yeni bulgular, Uranüs'teki sistemin daha önce düşündüğümüzden çok daha ilginç olabileceğini ortaya koyuyor. Hatta yüzeylerinin altında okyanuslar bile var olabilir.”

NASA
Uranüs'ün 1986'daki ilk fotoğrafı.

Linda Spilker, Uranüs'ten veriler geldiğinde Voyager programı üzerinde çalışan genç bir bilim adamıydı. Uzun yıllar sonra halen aynı programda çalışmaktadır. Journal Nature Astronomy'de yayınlanan yeni sonuçlardan büyük heyecan duyduğunu ifade ediyor:

“Sonuçlar büyüleyici. Uranüs'teki yaşam potansiyelini görmek beni heyecanlandırıyor. Ayrıca Voyager verileriyle bu kadar çok çalışma yapılmış olmasından da memnunum. 1986'da topladığımız verilere dönüp bakmak da heyecan verici. yeni sonuçlar.”

Dublin İleri Araştırmalar Doktoru. Affelia Wibisono, sonuçları “çok heyecan verici” olarak tanımlıyor:

“Bu, geçmiş verileri incelemenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü bazen bu verilerin arkasında gizlenmiş ve keşfedilmeyi bekleyen yeni bir olgu olabilir.”

Aslında NASA'nın yapmaya çalıştığı da bu. Yeni planlara göre gezegenin işleyişini incelemek amacıyla Uranüs Yörünge Aracı ve Sondası görevi başlatılacak.

NASA
Satürn'ün uydularından biri olan Enceladus'tan gelen materyaller, okyanusun varlığının bir işareti olarak görülüyor. Peki bu durum Uranüs'ün uyduları için de geçerli olamaz mı?

Verileri yeniden inceleme fikri ortaya çıkan bilim adamı Dr. Jamie Jasinski, gelecekteki görevlerin bunu dikkate alması gerektiğini söylüyor:

“Geleceğin uzay aracının bazı özellikleri Voyager 2'den alınan eski verilere dayanıyordu ancak bu verileri toplarken alışılmadık koşullar etkili oldu. Artık geleceğin uzay aracını yeni keşifler için ihtiyaç duyduğumuz özelliklere göre tasarlamamız gerekiyor.”

NASA'nın yeni Uranüs misyonunun 2045 yılında gezegendeki ufkumuzu daha da genişletecek sonuçlar üreteceğini umuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
gaziantep escort