İç Hastalıkları Uzmanı Prof., karaciğer sağlığının doğal olarak kişinin sağlığı anlamına geldiğini söyledi. Dr. Aytaç Atamer, özellikle paketlenmiş gıdaların karaciğere zarar verdiğini vurguladı. “Enginar karaciğer dostu besinlerden biridir.” dedi profesör. ’40 enginar yerseniz karaciğeriniz temizlenir’ düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Dr. Atamer, şöyle konuştu: “Aynı türdeki besinleri çok miktarda tüketmek tek taraflı beslenmeye neden oluyor, bu da karaciğerde daha fazla toksik etki yaratıyor. “. uyardı.Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, karaciğer sağlığına olumlu ve olumsuz etkileri olan beslenme alışkanlıklarından bahsetti.Her şeyin fazlası zararlıdır Besinlerin ince bağırsakta sindirimi ve emiliminin ardından kana ulaştığı karaciğerin, kan kimyasının düzenlenmesinde ve vücudun besin dengesinin korunmasında son derece önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aytaç Atamer, şunları söyledi: “Karaciğer sağlığı; Vücudun en büyük organıdır ve yaşamsal fonksiyonlarımızı sağlar, doğal olarak sağlığımızdır.” Alkolün karaciğer sağlığına en zararlı yiyecek ve içeceklerden biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Atamer, diğer zararlı besinleri ise şöyle sıraladı: “Her şeyin fazlası zararlıdır. Özellikle katı yağ yani doymuş yağ içeren gıdalar, kızartılmış gıdalar, aşırı şeker, yüksek miktarda fruktoz ve mısır şurubu içeren gıdalar, rafine gıdalar ve paketli gıdaların tüketilmesi karaciğere zarar verir. Günümüzde trans yağ içeren fast food tüketiminin artması karaciğer yağlanmasına neden olmakta ve dolayısıyla karaciğere zarar vermektedir. Ekmek, unlu gıdalar, tahıllar, makarna, pirinç, patates kızartması, yağlı etler ve şekerli içecekler tüketilebilir ancak ölçülü ve sınırlı bir şekilde tüketilebilir.”Karaciğer dostu besinlere tabağınızda yer açın Prof., karaciğer dostu besinlere de değindi. Dr. Aytaç Atamer ise listenin başında enginarın yer aldığını söyledi. Profesör. enginarın yapısında bulunan sinarin adlı bileşiğin karaciğeri yenilediğini ve safra kesesinin çalışmasını düzenlediğini belirtti. Atamer şöyle devam etti: “Üzümün hem kendisi hem de çekirdeği karaciğer sağlığına son derece faydalıdır. Güzellik ve sağlık alanında son derece popüler bir meyve olan avokado, içerdiği galaktozamin sayesinde karaciğer sağlığına faydalıdır. Baklagiller ve kuruyemişler karaciğeri zararlı toksinlerden temizler. Yoğurdun hem mideye hem de karaciğere inanılmaz faydaları vardır. Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller, her gün ölçülü olarak tüketildiğinde karaciğeri zehirden arındırır. Bunun dışında sarımsağın hem doğal antibiyotik hem de antiinflamatuar etkileri vardır. Elma yüksek lif ve pektin içeriğinden dolayı karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Greyfurt da tercih edilir. Bunların dışında yeşil çay ve günde 2-3 fincan kahve de karaciğer dostu besinler arasında sayılabilir. Bunun dışında bol su tüketmeli ve fiziksel egzersizlerden kaçınmamalısınız. Zeytinyağı, balık, salata, baklagiller, turp, lahana, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, su teresi, pancar, havuç ve sarımsakla yapılan sebze yemekleri karaciğer dostu besinlerdir.Kısa süreli detoks programları yerine sağlıklı beslenme rutini oluşturmanız gerekiyor. Profesör. “40 enginar yerseniz karaciğeriniz temizlenir” şeklindeki yaygın inanışın doğru olmadığını belirtti. Aytaç Atamer, batıl inançlardan ibaret olan bu tür inanışların karaciğere zarar verdiğine dikkat çekti. Profesör. Atamer, aynı tür gıdaların fazla miktarda tüketilmesinin tek taraflı beslenmeye yol açtığını, bunun da karaciğerde daha fazla toksik etkiye neden olduğuna dikkat çekti. Prof. ayrıca detoksifikasyon adı verilen zehirlenme süreçlerinden de bahsetti. Dr. Aytaç Atamer sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yediğimiz ve ağzımıza verdiğimiz her yiyecekle birlikte vücudun fabrikası çalışmaya başlar, oksidasyon meydana gelir ve oksitleyici maddeler açığa çıkar. Vücudumuzda doğal olarak bulunan antioksidanlar, gıdalarda bulunan oksitleyici maddeleri nötralize eder ve temizler. Bu nedenle detoksifikasyon günlük yaşamımızda sürekli gerçekleşir. Önemli olan bu antioksidan kapasitenin arttırılmasıdır. Doğal antioksidanların yanı sıra yukarıda saydığımız besinlerin sağlıklı beslenmesi ve tüketilmesi sonucunda antioksidan kapasitesi artar. Ancak günümüzde insanlar kısa sürelerle yoğun detoks yapmakta ve bunun faydalı olduğunu düşünmektedir. Tam tersine yoğun bir iş temposu karaciğere baskı yapar. Bu nedenle her gün doğal ve sağlıklı beslenmek, aşırı kilolardan uzak durmak, alkol ve özellikle sigaradan uzak durmak, yeterli ve bol miktarda içki içmek ve egzersiz yapmak düzenli ve sağlıklı detoksifikasyon sağlar. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–